Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NALOGE IN CILJI

Cilji in naloge Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obsegajo zagotavljanje varstva potrošnikov, varne hrane in krme, varovanja zdravja in dobrobiti živali ter varstva rastlin, od ustreznega semenskega materiala, do nadzora škodljivih organizmov.

Poleg upravljanja s tveganji za varovanje zdravja ljudi obsegajo cilji in naloge UVHVVR tudi upravljanje s tveganji, povezanimi z okoljem, z ekonomskimi tveganji ter s tveganji zaradi širjenja bolezni živali ali rastlin.

Upravljanje s tveganji vključuje strokovno sodelovanje pri sprejemanju ustrezne zakonodaje na področjih pristojnosti UVHVVR ter izvajanje učinkovitega inšpekcijskega nadzora.

Bistveni so pravočasno prepoznavanje dejavnikov tveganja, ocena narave in stopnje tveganja, pravočasen odziv z učinkovitim ukrepanjem ob pojavu nevarnosti za zdravje ljudi, živali ali rastlin, ter ustrezna komunikacija z javnostmi.