Skoči na vsebino

NOVICA

Obvestilo o rezultatih analiz vzorčenja kebaba

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin seznanja javnost z delnimi rezultati mikrobioloških analiz, ki jih je izvedel uradni laboratorij  -VF, Nacionalni veterinarski inštitut.

V dveh vzorcih kebaba, vzorčenih pri dveh slovenskih distributerjih, je bila potrjena prisotnost  bakterije  Salmonella spp ter higienskega indikatorja E.coli.  Vzorčenje je bilo izvedeno v skladu z uredbo (ES) št.2073/2005 o mikrobioloških kriterijih za živila in sicer v 5 podenotah. Živilo je  glede na kriterije določene v uredbi ocenjeno kot ne-varno.

 

Podrobni podatki o  neskladnih živilih so razvidni v nadaljevanju.

 

1.

Goveji kebab- iz mletega mesa

Proizvajalec: Dunya Doner kebab s.p. zoo, Przemystowa 3, Zduny, Poljska , vet.št.obrata: PL30120301 WE

Lot: 13122018 802

Distributer: Dunya kebab d.o.o.,  Litostrojska 56, Ljubljana

Potrjena: higienski indikator Escherichia coli  in Salmonella enterica, subspecies enterica, serotipizacija še poteka .

 

Živilo je bilo proizvedeno 13.12.2018 in v količini 1001 kg dobavljeno v Slovenijo dne 18.12.2018. V času vzorčenja dne 1.2.2019 s strani UVHVVR se je nosilec dejavnosti  odločil za začasno zadržanje preostanka pošiljke (490kg)  do prejema izvidov.  Danes je UVHVVR z izvidi seznanila nosilca dejavnosti, ki je na podlagi teh informacij pričel z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika/odpoklica.

 

2.

Goveji doner kebab

Proizvajalec: Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, vet.št.obrata: PL30214101 WE

Distributer: Alebon d.o.o., Letališka 29a, Ljubljana

Lot: 19.12.2019

Potrjena: higienski indikator Escherichia coli  ter patogena bakterija Salmonella enteritidis

 

Živilo je bilo proizvedeno 19.12.2018 in v količini 175 kg dobavljeno v Slovenijo dne 9.1.2019. Živilo je UVHVVR vzorčila dne 1.2.2019. Danes je UVHVVR z izvidi seznanila nosilca dejavnosti, ki je na podlagi teh informacij pričel z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika/odpoklica.