Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

EK sprejela poročilo v živilih, ki jih zaužijemo na ozemlju EU

Transmaščobne kisline (TMK)  so posebna vrsta maščobe, ki v največji meri lahko nastajajo pri procesu  delne hidrogenacije rastlinske maščobe, zato se največja količina le-teh nahaja v živilih, ki vsebujejo to sestavino. Čeprav so v zadnjih letih odgovorni proizvajalci živil z uvedbo novih tehnologij in kakovostnejših surovin uspeli bistveno zmanjšati količino TMK v rastlinskih maščobah in živilih, le to - zaradi cenovnih razlogov - ni splošna praksa.
Transmaščobne kisline v živilih škodujejo zdravju, saj vplivajo na  nastanek srčno-žilnih bolezni .

Potem, ko so nekatere države sprejele omejitve glede trženja živil z visoko vsebnostjo TMK, se je razprava o tem začela tudi na ravni Evropske unije. Evropska komisija je pripravila zgoraj omenjeno poročilo o izpostavljenosti populacije, na osnovi katerega lahko pričakujemo sprejetje enotnih ukrepov na celotnem območju EU.

To poročilo analizira, kako učinkoviti so lahko različni ukrepi vezani na TMK za celotno EU, tako iz vidika  morebitnih zdravstvenih koristi za potrošnike kot tudi iz vidika morebitnih bremen za proizvajalce hrane. Možne rešitve so naslednje:
- obvezno označevanje TMK v okviru hranilne tabele,  
- prostovolni način označevanja živil s nižjimi vsebnostmi TMK na podoben način kot so predpisane zdravstvene in prehranske trditve na živilih,
- zakonsko omejiti količino trans maščob v živilih.

Tretji predlog bi bil iz vidika javnega zdravja, varstva potrošnikov in združljivosti z enotnim trgom zelo učinkovit, vendar pa bi za takšen ukrep potrebovali več statistično reprezentativnih podatkov o vnosu rizičnih živil med različnimi skupinami potrošnikov v različnih državah EU, da bi lahko EFSA pripravila oceno tveganja, ki bi bila osnova za zakonsko količinsko omejitev TMK v živilih.

Več o tem na ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/dyna/enews/enews.cfm

Poročilo Evropske komisije o transmaščobah v živilih in splošni prehrani prebivalstva Unije z dne 3. 12. 2015, ki je prevedeno v slovenski jezik je dostopno na spletni strani ec.europa.eu/food/safety/docs/fs_labelling-nutrition_trans-fats-report_sl.pdf