Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Izvoz prašičev, svinjskega mesa in mesnih izdelkov iz svinjskega mesa v Rusko federacijo

Iz Evropske Komisije- DG SANCO smo 30.1.2014  zvečer dobili obvestilo, da je zaradi afriške prašičje kuge v Litvi,  Ruska Federacija uvedla prepoved izvoza živih prašičev ter mesa in mesnih izdelkov iz svinjskega mesa v RF, iz vseh držav članic EU. Glede na neupravičeno strog ukrep je Evropska Komisija, ki zastopa interese držav članic, začela z intenzivnimi pogajanji (tudi na najvišji diplomatski ravni) z RF za omilitev ukrepov.

8. februarja je RF na svoji spletni strani objavila, da zapora velja za celotno EU, ker se EU po Lizbonski pogodbi smatra za eno epizootiološko enoto in zato tudi ni sprejela predloga spremembe spričevala, ki bi upoštevala regionalizacijo. Tako še naprej ostaja prepoved izvoza živih živali in svežega svinjskega mesa.  

6.2. 2014 je RF pristala na sprostitev izvoza mesnih izdelkov, ki vsebujejo svinjsko meso (gotovi proizvodi z vsebnostjo surovin živalskega izvora, konzervirano meso, klobase/salame in drugi gotovi mesni izdelki ter surovine živalskega izvora, namenjene proizvodnji hrane za hišne živali in hrane za kožuharje) , morajo pa biti obdelani po enem od naslednjih postopkov toplotne obdelave:

 

- toplotna obdelava v hermetično zatesnjenem vsebniku, do vrednosti F0 = 3,00 (F0 – izračunan smrtni učinek pri bakterijskih sporah. F0 = 3 pomeni, da je najhladnejša točka v proizvodu dovolj segreta, da se doseže enak smrtni učinek, kakor pri 121 °C v treh minutah pri trenutnem segrevanju in ohlajanju);

 

- toplotna obdelava pri najmanjši temperaturi 80 °C, pri čemer mora biti celotna notranjost mesa segreta na to temperaturo;

 

- toplotna obdelava v hermetično zatesnjenem vsebniku pri vsaj 60 °C za najmanj 4 ure, v tem času pa mora biti temperatura jedra 30 minut najmanj 70 °C;

 

- naravna fermentacija in zorenja najmanj devet mesecev za meso brez kosti, pri čemer morajo biti dosežene naslednje značilnosti: vrednost za aktivnost vode (aV) največ 0,93 ali vrednost pH največ 6,0;

 

- za šunke in ledja: obdelave, ki vključuje naravno fermentacijo in zorenje, ki za šunke znaša vsaj 190 dni, za ledja pa najmanj 140 dni«.

 

 

Glede na te zahteve in na osnovi pripravljenega vzorca priloge za vse DČ s strani Evropske Komisije, je tudi na UVHVVR pripravljena priloga k veterinarskemu spričevalu, ki jo bo uradni veterinar s podpisom in žigom potrdil in bo spremljala pošiljko pri izvozu.

 

Ta ukrep velja do preklica!