Skoči na vsebino

OBOGATITEV ŽIVIL

Pri proizvodnji živil se lahko uporabljajo številne hranljive snovi in druge sestavine: vitamini, minerali, vključno z elementi v sledovih, aminokisline, telesu nujno potrebne (esencialne) maščobne kisline, vlaknine, različne rastline in zeliščni ekstrakti.

 

Vitamini in minerali ter nekatere druge snovi se živilom dodajajo predvsem zaradi pomanjkanja enega ali več vitaminov in/ali mineralov v prehrani ljudi, možnosti izboljšanja prehranskega stanja in/ali odprave možnih pomanjkanj prehranskih vnosov vitaminov ali mineralov, zaradi sprememb prehranskih navad ali razvoja splošno sprejetih znanstvenih dognanj o vlogi vitaminov in mineralov v prehrani in posledičnih učinkih na zdravje.

 

Proizvajalci živilom dodajajo vitamine in minerale z različnimi nameni: zaradi ponovne vzpostavitve njihove vsebnosti, če je bila ta zmanjšana med postopki proizvodnje, shranjevanja ali ravnanja z živilom, ali zaradi obogatitve njihove hranilne sestave.

 

Dodajanje vitaminov in mineralov ter nekaterih drugih snovi živilom je zakonsko urejeno z Uredbo (ES) Evropskega parlamenta in Sveta št. 1925/2006 o dodajanju vitaminov mineralov in drugih snovi živilom ter Uredbo o izvajanju Uredbe (ES) Evropskega parlamenta in Sveta o dodajanju vitaminov, mineralov in nekaterih drugih snovi živilom (Ur. l. RS, št. 80/07, 38/10).

 

Več informacij o dodajanju vitaminov in mineralov ter nekaterih drugih snovi živilom na nivoju EU, lahko najdete tudi na spletnih straneh DG SANCO, Addition of Vitamins & Minerals.

 

 

Zakonodaja...