Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MALI PANJSKI HROŠČ

 

 

 

NAVODILO - vnos mali panjski hrošč Odredba 2017

 

Latinsko ime

Aethina tumida

Domače ime

Mali panjski hrošč (MPH); angleško: Small hive beetle (SBH)

Gostitelj

MPH v glavnem živi in se razmnožuje v čebeljih družinah na nezrelih stopnjah primarnega gostitelja – medonosne čebele. Preživijo in razmnožujejo pa se lahko tudi na shranjenem satju in čebelarski opremi ter na nekaterih vrstah sadja, zlasti melonah.

Razvojni cikel

Mali panjski hrošč ima na leto lahko več generacij (1-6), odvisno od pogojev v okolju.

Samica lahko v svojem življenju izleže od 1.000 do 2.000 jajčec. Jajčeca izleže v lesne razpoke ali v celice satja.

Ličinke se prehranjujejo s čebeljo zalego, cvetnim prahom in medom.

Odrasle ličinke se zabubijo po navadi v zemlji v okolici čebelnjaka, po navadi v globini do 10 cm in oddaljenosti največ 20 m od panja. Redko se lahko ličinke odplazijo do 200 m, da si najdejo primerno zemljo.

Temperatura in vlažnost tal sta pomembna omejevalna dejavnika pri razmnoževanju MPH. Za dokončanje razvojnega cikla so potrebne temperature nad 10 ° C in vlažna tla.

Odrasli hrošči se pojavijo po navadi po 3-4 tednih (lahko kadarkoli med 8. in 84. dnem), odvisno od temperatur. Odrasli hrošči lahko letijo vsaj 10 km daleč in okužijo nove čebelje družine. Brez hrane in vode lahko preživijo do 9 dni, na rabljenem satju do 50 dni in več mesecev na sadju.

 

 

Načini širjenja

Mali panjski hrošč se širi s premiki oziroma s pošiljkami čebel, čebeljih družin, z roji, uporabljenim satjem, čebeljim voskom, čebelarsko opremo, pa tudi z zemljo , sadjem ter s premiki alternativnih gostiteljev, npr. s čmrlji.

Škode, ki jih povzroča MPH

V Afriki MPH ne povzroča veliko škod, saj imajo avtohtone, afriške čebele, naravne obrambne mehanizme. V Evropi, kjer evropske pasme čebel niso odporne proti MPH, pa le-ta predstavlja resno nevarnost za čebelarstvo. Mali panjski hrošč se hrani s čebeljo zalego, medom in cvetnim prahom in tako uničuje satje ter s svojimi izločki povzroči fermentacijo in kvarjenje medu. V napadeni čebelji družini se lahko zelo hitro v velikem številu razmnoži in če ne ukrepamo, čebelja družina propade ali pa zapusti panj.

Ukrepi

Ukrepi za zmanjševanje tveganja za vnos in širjenje malega panjskega hrošča vključujejo predvsem:

-          Obvezno prijavljanje bolezni

Infestacija z malim panjskim hroščem (Aethina tumida) je v skladu s Pravilnikom o boleznih živali (Ur. l. RS, št. 81/07, 24/10) obvezno prijavljiva bolezen.

Vsi čebelarji, ki posumijo, da so njihovi panji okuženi z malim panjskim hroščem, morajo to nemudoma javiti Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu ali OU Uprave.

-          Upoštevanje pogojev za premike, trgovanje in uvoz čebel

Čebelarji oziroma vsak, ki vnaša oziroma trguje s čebelami, mora upoštevati, da mora vsako pošiljko čebel spremljati veterinarsko spričevalo, s katerim se med drugim potrjuje:

o   da pošiljka izvira iz območja s polmerom najmanj 100 km, za katerega ne veljajo omejitve v zvezi s sumom ali potrjenim pojavom malega panjskega hrošča,

o   da so bile živali (čebele, čmrlji) in embalaža pošiljke vizualno pregledani z namenom, da se odkrije prisotnost malega panjskega hrošča.

Za zgodnje odkrivanje bolezni je velikega pomena, da pristojni organ namembne države članice, ob ugotovitvi neskladne pošiljke čebel o tem takoj obvesti pristojni organ v državi članici izvora.

Razširjenost

MPH je endemično prisoten v Afriki.

V Združenih državah Amerike (Florida) je bil ugotovljen v letu 1998. Zdaj je v ZDA zelo razširjen, vključno s Havaji, kjer so ga ugotovili leta 2010.

V Avstraliji (Queensland, Novi Južni Wales) so ga odkrili v letu 2002. V posameznih delih države je endemičen (Victoria). Našli pa so ga tudi v zahodni Avstraliji.

O pojavih MPH so poročali tudi iz Egipta (2000). Na Portugalskem so ga leta 2004 ugotovili v pošiljki matice, ki je bila poslana iz ZDA (Texas). V letu 2012 je bil potrjen na Kubi.

 
Povezave

·         Spletna stran Evropske Komisije

·         Spletna stran OIE

·         Spletna stran italijanskega NRL za zdravje čebel (IZSVE)

·         Spletna stran o MPH Nacionalne enote za čebelarstvo VB

·         Spletna stran Nacionalne enote za čebelarstvo VB – galerija slik MPH (vse slike so last »The Animal and Plant                                                          Health Agency (APHA), Crown Copyright«)

·         Spletna stran CABI (invazivne vrste)