Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NAČRTI UKREPOV

 

Načrti ukrepov v primeru pojava posebno nevarnih kužnih bolezni živali

V skladu s pravilnikom, ki ureja kužne bolezni živali in pravilniki, ki urejajo ukrepe za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje določenih posebno nevarnih bolezni živali in v skladu z zakonodajo Evropske Unije, mora Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pripraviti načrte ukrepov ob pojavu določenih posebno nevarnih bolezni živali, v katerih so podrobno opredeljeni nacionalni ukrepi, ki so nujno potrebni za ohranjanje visoke ravni osveščenosti in pripravljenosti ter ukrepi za varovanje okolja, ki jih je potrebno izvesti v primeru pojava določene posebno nevarne bolezni živali.

Namen  omenjenih načrtov je olajšati delo in ukrepanje veterinarske in drugih služb v primeru pojava določenih posebno nevarnih bolezni pri živalih. Za posamezno bolezen je v načrtu ukrepov natančno izdelana pot obveščanja, ukrepanje ob sumu na bolezen, kasnejši potrditvi ali izključitvi bolezni, diagnostika, možni načini pokončanja živali, finančne določbe, itd.

Vsak načrt ukrepov ima tudi številne priloge, v katerih so navedene telefonske številke območnih uradov UVHVVR, Nacionalnega veterinarskega inštituta, KOTO, zemljevidi območij posameznih območnih uradov, obrazci in obvestila, itd.

Načrt ukrepov, pripravljen s strani UVHVVR, odobri Evropska komisija, kateri je potrebno sporočati tudi kakršnekoli spremembe. Vsakih pet let je potrebno načrt ukrepov posodobiti in ga ponovno predložiti Evropski komisiji.

 

Datoteke so v formatu MS Word in PDF, k sebi jih lahko prenesete s klikom na na ime bolezni. Opozorilo uporabnikom s počasnejšimi povezavami: vsaka meri več kot 1000 kilobajtov, zatorej bodite pri prenosu potrpežljivi.

 

(posodobljeno 9. 1. 2019)

 

  1. Slinavka in parkljevka (posodobljeno 7.1.2019)
  2. Aviarna influenca (posodobljeno 7.1.2019)
  3. Klasična prašičja kuga (posodobljeno 6.3.2015)
  4. Atipična kokošja kuga (posodobljeno 7.1.2019)
  5. Bolezen modrikastega jezika (posodobljeno 6.3.2015)
  6. Afriška prašičja kuga (posodobljeno 10.6.2018)
  7. Vezikularna bolezen prašičev (posodobljeno 7.1.2019)
  8. Konjska kuga (julij 2017)