Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EU PODATKOVNA ZBIRKA O EPIDEMIOLOGIJI KPK PRI DIVJIH PRAŠIČIH

 

Leta 2002 je delovna skupina za KPK pri divjih prašičih v okviru Evropske Komisije, DG SANCO, predlagala ustanovitev skupne podatkovne zbirke o epidemiologiji KPK pri divjih prašičih na podlagi Direktive Sveta 2001/89/ES. Na začetku je bilo v bazo podatkov vključenih pet držav članic – Nemčija, Nizozemska, Belgija, Francija in Luksemburg, ki so se v tem času spopadale s pojavi KPK pri divjih prašičih.

Sedaj je podatkovna zbirka na voljo vsem državam članicam. Podatkovna zbirka omogoča preglednost in sprotno informiranost o stanju glede KPK pri divjih prašičih v sosednjih (in drugih) državah članicah ter s tem omogoča tudi hitro prilagajanje ukrepov, ki se uvedejo ob pojavu bolezni. Podatkovno zbirko vodi EURL za KPK v Hannovru, sredstva za njeno delovanje pa so zagotovljena s strani EU.

 

 

V letošnjem letu se je EU KPK bazi podatkov priključila tudi Slovenija.

V času od 12. do 14. marca 2012 je na VURS potekala delavnica na temo EU baza podatkov o KPK pri divjih prašičih. Delavnico so vodili strokovnjaki iz FLI, Zveznega raziskovalnega inštituta za zdravje živali v Nemčiji, ki zagotavljajo razvoj in vzdrževanje baze podatkov.

 

Dnevni red delavnice:

 

1.      Uvod           

2.      Predstavitev baze podatkov

3.      Struktura baze podatkov

4.      Priprava in vnos podatkov

5.      Map Explorer in analize podatkov

6.      Uporabniško določena področja

7.      Avtomatski sistem alarmiranja  

 

 

Dostop do vpogleda v bazo podatkov je na voljo vsem, ki so vključeni v pripravo in izvajanje programov spremljanja KPK pri divjih prašičih.

Če želite pridobiti dostop do vpogleda v EU KPK bazo podatkov, pošljite zahtevo, podpisano s strani odgovorne osebe vaše organizacije, na elektronski naslov: marko.potocnik1(at)gov.si.

 

Dostop do baze je na naslednji povezavi: https://csf-wildboar.eu/Default.aspx