Skoči na vsebino

AKTUALNO

 


Vozličasti dermatitis je virusna bolezen goveda in vodnih bivolov. Gre za akutno infekcijsko bolezen, ki lahko prizadene govedo vseh starosti. Povzročitelj bolezni je virus iz družine Poxviridae.

Glavni način prenosa bolezni je mehanski prenos z vektorji iz debla členonožcev (Arthropoda). Čeprav do sedaj ni bila ugotovljena specifična vrsta vektorja, imajo komarji (npr. Culex mirificens in Aedesnatrionus) in muhe (np.r Stomoxys calcitrans in Biomyia fasciata) veliko vlogo pri prenosu bolezni. V manjši meri lahko predstavlja vir okužbe tudi neposreden stik med okuženimi živalmi. Do prenosa bolezni lahko pride tudi z zaužitjem vode in krme, onesnažene s slino okužene živali. Poskusno pa so izzvali okužbo pri živalih tudi z inokulacijo materiala iz vozličev po koži in s krvjo.

Bolezen se kaže s povečano temperaturo, vnetjem nosne sluznice, očesnih veznic, prekomernim slinjenjem. Kravam v laktaciji občutno pade mlečnost. Boleči vozliči v velikosti 2-5 cm se lahko razvijejo po celotnem telesu, še posebej na področju glave, vratu, vimena in presredka.

V preteklosti je bil vozličasti dermatitis omejen na države podsaharske Afrike, trenutno se pojavlja v večini afriških držav. Bolezen se je nato preko Bližnjega vzhoda razširila tudi v Turčijo in se v letu 2014 prvič pojavila na Cipru (severni del otoka). V letu 2015 je bila prvič ugotovljena v EU – v Grčiji, v letošnjem letu pa tudi v Bolgariji. Bolezen se hitro širi po državah Zahodnega Balkana. Do sedaj je bila ugotovljena že v Srbiji, Makedoniji, na Kosovu, v Albaniji in Črni gori.

Več o bolezni in ukrepih lahko preberete na povezavi >>