Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

AI V SLOVENIJI

 

V Sloveniji je bila 5. 1. 2017, prvič po letu 2006, potrjena visoko patogena aviarna influenca (HPAI) pri prostoživečih pticah. Gre za podtip H5N8, ki se množično širi po Evropi, tako pri prostoživečih pticah (predvsem vodnih) kot pri perutnini.

Zaradi pojavov in širjenja HPAI H5N8 v Evropi je UVHVVR 9. 12. 2016 sprejela zaščitne ukrepe, da bi se zmanjšalo tveganje za vnos oziroma prenos bolezni (sklep o prepovedi razstav).

Prvi primer bolezen je bil potrjen pri treh labodih grbcih (Cygnus olor), ki so poginili v času od 30. 12. 2016 do 1. 1. 2017 na ribniku pri Opekarni Pragersko.

V Sloveniji je poleg HPAI H5N8 pri prostožovečih pticah prisoten tudi virus visokopatogene aviarne influence podtipa H5N5. Nov podtip je bil prvič ugotovljen 27. 1. 2017 v vzorcih treh poginjenih labodov grbcev, najdenih vzdolž reke Krke v občini Brežice (Krška vas, Boršt in Župeča vas).

Povzetek situacije glede aviarne influence v Sloveniji do 20. 2. 2017 si lahko preberete v vmesnem poročilu.

 

 

 

 

Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je 29. 3. 2017 sprejelo spremembe in dopolnitve sklepov v zvezi s pojavi aviarne influence v Sloveniji. Na območjih Območnih uradov Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje, Novo mesto in Koper je prepovedano:

 • gojiti perutnino in ptice v ujetništvu na prostem;
 • uporabljati vodna zajetja na prostem;
 • perutnino in ptice v ujetništvu oskrbovati z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje ptice;
 • skladiščiti krmo, ki ni zaščitena pred stikom z divjimi pticami ali drugimi živalmi.

Dovoljena so naslednja odstopanja od prej navedenih ukrepov, pod pogojem, da se izvajajo ukrepi biološke varnosti (menjava obleke in obutve pri vstopu/izstopu iz objektov, kjer se zadržuje perutnina, namestitev razkuževalnih barier, umivanje in razkuževanje rok, omejevanje dostopa drugih ljudi in živali do perutnine, itd.):

 • gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
  • perutnina in ptice v ujetništvu so zavarovane pred stikom z divjimi pticami z mrežami ali strehami ali na drug ustrezni način ali, v primeru, ko to ni mogoče, se
  • perutnina in ptice v ujetništvu vsaj oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali pod zaščito, ki zadostno odvrača pristajanje divjih ptic in s tem preprečuje njihov stik s krmo ali vodo, ki sta namenjeni perutnini;
 • uporabljanje vodnih zajetij na prostem, če so potrebna za nekatere vrste perutnine zaradi dobrobiti živali in je preprečen dostop divjim vodnim pticam;
 • oskrbovanje perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, in sicer po obdelavi vode, ki zagotavlja inaktivacijo virusov aviarne influence.Prepoved razstav in drugih zbiranj ptic ter krmljenja prostoživečih vodnih ptic ostaja v veljavi na območju celotne Slovenije.

 

DNEVNA POROČILA