Skoči na vsebino

POGOSTA VPRAŠANJA

​​​​​

 

  1. Ali lahko vpišem cepljenje na en zapisnik z različnimi datumi cepljenja?

Ne, za cepljenje se uporablja samo en datum, dejanski datum, kadar ste naredili cepljenje. V kolikor so živali nedosegljive za cepljenje, se jih označi kot DRUGO oz. ODHOD.

  1. Pri drugem odmerku za BT cepljenje se pojavi žival, ki ni namenjena za cepljenje – npr. koza, ki ne potrebuje dveh odmerkov (cepljena je bila že lani in letos ne potrebuje dveh odmerkov).

V tem primeru se koze pri drugem odmerku ne cepi, označi se jo kot drugo in v opombe napiše razlog zaradi česa niste živali cepili (ne potrebuje dveh odmerkov).

  1. Lani so bile po pomoti živali označene kot ovce, vendar so v resnici koze.

Letos jih označite pravilno, spremenite vrsto živali. Koze se v tem primeru cepijo samo enkrat, saj so lani že bile cepljene, Pri drugem odmerku se živali ne cepi (ne potrebuje dveh odmerkov) – razlog »DRUGO« - razlog dopišete v opombe.

  1. Ali se na zapisniku pri drugem odmerku pojavijo živali, ki niso bile cepljene pri prvem odmerku?

Ne, pri drugem odmerku se pojavijo samo živali, ki so bile cepljene ob prvem odmerku in potrebujejo še en odmerek. Druge živali se ne pojavijo.

  1. Zapisnik iz predizbora sem po pomoti izbrisal in ga sedaj ne najdem več.

Kreirate nov zapisnik iz odprtega predizbora; »obujanje« zapisnikov ne izvajamo. Številko novega zapisnika označite v hlevski knjigi.

  1. Kako vzorčim sentinele – kontrolna gospodarstva in živali za bolezen modrikastega jezika?

Za vzorčenje bo pripravljen Predizbor (predvidoma do 20.3.2018) iz katerega se bo kreiral zapisnik z živalmi za vzorčenje. Izbira drugega namen in priprava zapisnika po drugem principu ni dovoljena.