Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POGOSTA VPRAŠANJA

  1. Ali lahko vpišem cepljenje na en zapisnik z različnimi datumi cepljenja?

Ne, za cepljenje se uporablja samo en datum, dejanski datum, kadar ste naredili cepljenje. V kolikor so živali nedosegljive za cepljenje, se jih označi kot DRUGO oz. ODHOD.

  1. Pri drugem odmerku za BT cepljenje se pojavi žival, ki ni namenjena za cepljenje – npr. koza, ki ne potrebuje dveh odmerkov (cepljena je bila že lani in letos ne potrebuje dveh odmerkov).

V tem primeru se koze pri drugem odmerku ne cepi, označi se jo kot drugo in v opombe napiše razlog zaradi česa niste živali cepili (ne potrebuje dveh odmerkov).

  1. Lani so bile po pomoti živali označene kot ovce, vendar so v resnici koze.

Letos jih označite pravilno, spremenite vrsto živali. Koze se v tem primeru cepijo samo enkrat, saj so lani že bile cepljene, Pri drugem odmerku se živali ne cepi (ne potrebuje dveh odmerkov) – razlog »DRUGO« - razlog dopišete v opombe.

  1. Ali se na zapisniku pri drugem odmerku pojavijo živali, ki niso bile cepljene pri prvem odmerku?

Ne, pri drugem odmerku se pojavijo samo živali, ki so bile cepljene ob prvem odmerku in potrebujejo še en odmerek. Druge živali se ne pojavijo.

  1. Zapisnik iz predizbora sem po pomoti izbrisal in ga sedaj ne najdem več.

Kreirate nov zapisnik iz odprtega predizbora; »obujanje« zapisnikov ne izvajamo. Številko novega zapisnika označite v hlevski knjigi.

  1. Kako vzorčim sentinele – kontrolna gospodarstva in živali za bolezen modrikastega jezika?

Za vzorčenje bo pripravljen Predizbor (predvidoma do 20.3.2018) iz katerega se bo kreiral zapisnik z živalmi za vzorčenje. Izbira drugega namen in priprava zapisnika po drugem principu ni dovoljena.

  1. Na odprtem zapisniku se pojavijo nove živali, ki so prišle na gospodarstvo oz. so dočakale ustrezno starost med postopkom kreiranja zapisnika za cepljenje? Ali je treba te živali cepiti?

Ne, živali se ne cepi, označi se jih kot DRUGO in v opombe dopiše razlog necepljenja. Za cepljenje in kreiranje zapisnika je ustrezen samo en datum, ki se vnsese v sistem. 

  1. Gospodarstvo za drobnico ni v predizboru, vendar so na gospodarstvu živali za cepljenje. Ali živali cepimo? Kakšen je postopek vnosa opravljenega cepljenja?

Da, drobnica se cepi. Vnos poteka preko gumba "Pripravi BTV BIANCO ZOOC drobnica". V polje z G_MID vnesemo številko ustreznega KMG_MID gospodarstva in pritisnemo gumb SHRANI. Tako dobimo številko zapisnika z namenom "Po odredbi Odredba DROBNICA cepljenje BT - 2019". Postopek nadaljnjega vnosa je enak kot drugače.

 

 

​​​​​