Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

UVOZ IN IZVOZ

Uvoz določenih vrst rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih predmetov iz tretjih držav (držav izven EU), s katerimi se lahko vnašajo in širijo karantenski  škodljivi organizmi rastlin, je prepovedan ali omejen s posebnimi zahtevami. Predpisane pošiljke rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih predmetov, ki predstavljajo nevarnost za vnos karantenskih škodljivih organizmov, mora pri vnosu v Evropsko unijo spremljati fitosanitarno spričevalo, uvoznik oziroma njegov zastopnik pa mora prijaviti pošiljko v pregled fitosanitarnemu inšpektorju na prvi vstopni točki EU.


Več informacij na povezavi: Mednarodne zadeve - uvoz


Za izvoz iz Slovenije v tretje države, fitosanitarni inšpektor izda fitosanitarno spričevalo za izvoz ali ponovni izvoz rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih predmetov, če tako predpisuje država uvoznica in s tem potrdi izpolnjevanje njenih pogojev za uvoz. Za hitrejši postopek ugotavljanja izpolnjevanja posebnih zahtev lahko izvoznik pred prvim izvozom rastlinskega blaga v tretjo državo predloži fitosanitarnemu inšpektorju predpisane zahteve (predpis ali uvozno dovoljenje).


Več informacij na povezavi: Mednarodne zadeve - izvoz