Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

FITOSANITARNI PREGLED

Pri registriranih imetnikih se opravljajo redni fitosanitarni pregledi z namenom preverjanja izpolnjevanja obveznosti registriranih imetnikov in zdravstvenega stanja rastlin in rastlinskih proizvodov v skladu s predpisi. Fitosanitarni pregled vključuje pregled:

 

► listin,

► istovetnosti in

► zdravstveni pregled rastlin in rastlinskih proizvodov.

 

Fitosanitarni pregled se opravi pri vseh registriranih imetnikih predvsem na mestih pridelave oz. distribucije, v sodelovanju z imetnikom oziroma njegovo odgovorno osebo za zdravstveno varstvo rastlin. Fitosanitarni pregled se opravi najmanj enkrat letno (razen za pridelovalce jedilnega krompirja – enkrat v treh letih)  oziroma za tiste, ki izdajajo rastlinske potne liste tako pogosto kot sledi:

 

► pridelava semen in semenskega materiala: dvakrat letno v času vegetacije;

► pridelava sadilnega materiala večletnih rastlin v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in gozdarstvu ter večletnih okrasnih rastlin: dvakrat letno v času vegetacije;

► pridelava sadilnega materiala vrtnin in enoletnih okrasnih rastlin, vključno z okrasnimi čebulicami in gomolji: enkrat v pridelovalnem ciklusu.

 

Za fitosanitarni pregled se plača pristojbina, ki je odvisna od vrste in količine rastlin in od tega, ali imetnik izdaja rastlinske potne liste ali ne.

 

Višina pristojbine je določena s Pravilnikom o pristojbinah na področju zdravstvenega varstva rastlin.