Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RDEČEVRATNI KOZLIČEK

Aromia bungii (Faldermann) spada med kozličke (Coleoptera: Cerambycidae).

 

Izvira iz držav vzhodne in centralne Azije (Kitajska, Mongolija, Severna in Južna Koreja, Vietnam in Japonska). Najden je bil v Severni Ameriki (ZDA, 2008). Verjetno pa se pojavlja tudi v Rusiji in Tajvanu. V Evropi je bil najden v Italiji, v Kampaniji (2012), kjer ga ni več mogoče izkoreniniti in v Lombardiji (2013). Napada zlasti marelice in breskve, redkeje pa češnje in višnje. V Nemčiji  je bil najden na Prunus domestica ssp. insititia in Prunus spp. (južna Bavarska: 2011, 2016). Prestrežen je bil tudi na lesenem pakirnem materialu v Nemčiji (2008) v Veliki Britaniji in Avstriji (2010).  

 

Kozliček  je uvrščen na seznam EPPO A1. Zaradi velikega tveganja za vnos in širjenje tega nevarnega škodljivca je v letu 2018 Evropska Komisija sprejela Izvedbeni sklep št. 2018/1503/EU, ki določa ukrepe izkoreninjenja in preprečevanja širjenja v primeru najdbe. Sklep določa omejitve za premeščanje rastlin za saditev, lesa in lesenega pakirnega materiala  rodu Prunus spp., razen Prunus laurocerasus, iz razmejenih območij in za uvoz iz tretjih držav.

 

Že od leta 2015 se v Sloveniji izvaja program preiskave za ugotavljanje navzočnosti rdečevratnega kozlička Aromia bungii (Faldermann). Program je namenjen zgodnjemu odkrivanju ter preprečevanju morebitnega vnosa kozlička v Slovenijo. V Sloveniji še ni bil ugotovljen.

 

Rdečevratni kozliček ima v primeru naselitve velik potencial razmnoževanja, zato predstavlja veliko nevarnost zlasti v pridelavi koščičarjev (Prunus spp.).