Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NAVADNA BAKTERIJSKA PEGAVOST FIŽOLA

Bakterija Xanthomonas campestris pv. phaseoli je karantenski škodljivi organizem za seme fižola (Phaseolus spp.). Povzroča navadno bakterijsko pegavost fižola, bolezen, ki je gospodarsko zelo pomembna in se prenaša s semenom.

 

Vpliv bolezni na pridelek niha od zanemarljive škode do popolne, odvisno od okoljskih pogojev. Običajno so največje izgube kadar bakterije okužijo rastline ob času zgodnjega razvoja in cvetenja. Z juga Italije so poročali tudi o 40 % izgubi pridelka na avtohtoni sorti fižola zaradi navadne pegavosti fižola. V Sloveniji se bolezen občasno pojavlja na območjih pridelave fižola, a trenutno ne povzroča večje gospodarske škode.

 

Bakterija je uvrščena v Prilogo II.A.II Direktive Sveta 2000/29/EC kot X. campestris pv. phaseoli (Smith) Dye. in ima status karantenskega škodljivega organizma na semenu fižola, na katerem ne sme biti navzoča v Evropski uniji.

Bakterija Xanthomonas campestris pv. phaseoli je po trenutni veljavni taksonomski nomenklaturi uvrščena v dve vrsti: X. axonopodis pv. phaseoli (Xap) in X. fuscans subsp. fuscans (Xff): rod Xanthomonas

 

Več informacij in fotografij:

 

Podatkovni list  z opisom navadne bakterijske pegavosti fižola

Priporočila za obvladovanje navadne bakterijske pegavosti fižola

Odločba o določitvi okuženega območja navadne bakterijske pegavosti fižola

grafični prikaz okuženega območja