Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KROMPIRJEVI BOLHAČI

Krompirjevi bolhači iz rodu Epitrix spp. so v Evropi prisotni na Portugalskem in v Španiji.

 

Vrste krompirjevih bolhačev:

  • Epitrix cucumeris (Harris) (angl. potato flea beetle)
  • Epitrix similaris Gentner (angl. potato flea beetle)
  • Epitrix subcrinita Leconte (angl. western potato flea beetle)
  • Epitrix tuberis Gentner (angl. tuber flea beetle)

POZOR: Gre za zelo majhno žuželko, velikosti: 1,5-2 mm.

 

podatkovni list (IHPS & UVHVVR, 2017)

 

Prva najdba je bila uradno potrjena na Portugalskem v letu 2004, ko so našli vrsti Epitrix cucumeris na območju Azoresta in Madeire ter Epitrix similaris. Obe vrsti izvirata iz Severne Amerike. Leta 2008 so v Španiji (v Galiciji) našli vrsto E. similaris. V letu 2010 so na Irskem našli na listih krompirja simptome, ki so jih povzročili bolhači Epitrix spp. Krompir je bil uvožen iz Portugalske. V letu 2011 so na Nizozemskem javili o najdbi vrste E. similaris, za katero na podlagi monitoringa v letu 2012 zagotavljajo, da ni več prisoten. O najdbah krompirjevih bolhačev v ostalih delih Evrope doslej niso poročali.

 

V Severni Ameriki, od koder izvirajo krompirjevi bolhači, poznajo 5 vrst bolhačev iz rodu Epitrix (E. cucumeris, E. tuberis, E. hirtipennis, E. subcrinita, E. fuscula), kjer se odrasli bolhači prehranjujejo na listih in plodovih gostiteljskih rastlin, predvsem na krompirju, njihove ličinke pa na gomoljih. Do sedaj sta v Evropi znani le dve vrsti krompirjevih bolhačev in sicer E. similaris in E. cucumeris. V skladu s Sklepom Komisije 2012/270/EU (zadnja sprememba 2018/2/EU) v Sloveniji spremljamo 4 vrste bolhačev in sicer predvsem na njihovi glavni gostiteljski rastlini krompirju.

 

Natančno še ni znano, na kakšen način so bili krompirjevi bolhači zaneseni v Evropo. Najpomembnejša pot prenosa je s semenskim in jedilnim krompirjem. Čeprav Portugalska ni nikoli uvažala semenskega krompirja iz Kanade, je bolhač E. similaris prisoten na Portugalskem.

 

V Sloveniji smo do sedaj našli bolhače iz rodu Epitrix in sicer: E. atropae, E. pubescens in E. intermedia. Krompirjevih bolhačev, ki so predmet programa preiskave, ki ga izvajamo v zadnjih treh letih, v Sloveniji nismo zasledili.slikovno gradivo:

 

Epitrix similaris, Epitrix tuberis (vir: EPPO)