Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OPIS IN ZNAMENJA NAPADA

Napadene rastline so manj vitalne, se slabše olistajo, listje pa veni in rumeni. Napadena drevesa slabijo, se sušijo, ob močnejšem vetru pa se lomijo posamezne veje ali se zlomi celo drevo.

 

Pri sadikah in bonsajih je napad težko ugotoviti, saj se škodljivec skriva v notranjosti rastlin. Gosenice so lahko navzoče tudi v rastlinah s premerom debla le okrog 1 cm.


Tudi napadena drevesa težko odkrijemo pravočasno, ponavadi ugotovimo navzočnost kozličkov šele takrat, ko drevesa začnejo propadati in hrošči že napadejo tudi sosednja drevesa.


Samica v poletnem času odloži v skorjo na deblu ter na korenine, ki so na površju tal, povprečno 70 jajčec. Iz jajčeca se razvije ličinka smetanasto bele barve. Škodo delajo ličinke, ki najprej vrtajo rove tik pod skorjo, nato pa se zavrtajo globlje v deblo in celo v korenine. Pri tem izmetavajo žagovino, ki jo najdemo ob vznožju dreves in na koreninah, ki so na površju tal. Dorasla ličinka meri do 45 mm, zabubi se v lesu. Po izleganju odrasli osebki zapustijo gostiteljsko drevo, pri tem pa na deblu ali na koreninah nastanejo značilne popolnoma okrogle odprtine v velikosti od 1 do 1.5 cm. V Italiji hrošči letajo od začetka junija do avgusta, vrh letenja pa je v juniju. 


Za hrošče je značilno zrelostno žrtje: objedajo mlado skorjo, peclje in listje na gostiteljskih rastlinah. Po tednu ali dveh sledi parjenje, nato samice čez teden dni pričnejo z odlaganjem jajčec. Hrošči živijo do 2 meseca, aktivni pa so predvsem podnevi. Odrasli samci merijo v dolžino 25 mm, samice pa 35 mm. Hrošč je črne barve z belimi lisami na pokrovkah. V Evropi potrebuje kitajski kozliček za svoj razvoj od 2 (Italija) do 3 (Nizozemska) leta. Pri odraslem hrošču obstaja možnost zamenjave z azijskim kozličkom.