Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KITAJSKI KOZLIČEK

Anoplophora chinensis (Forster)

 

opis in znamenja napada
karantenski status
izvor in geografska razširjenost
gostiteljske rastline
najdbe
slikovno gradivo

 

NUJNO OBVESTILO: NEVARNOST VNOSA V SLOVENIJO


Evropska komisija je v marcu 2012 objavila nov izvedbeni sklep št. 2012/138/EU o nujnih ukrepih za preprečevanje vnosa vrste Anoplophora chinensis (Forster) v Unijo in njenega širjenja v Uniji. Ob uvozu sadik javorja in rastlin bonsajev z daljnega vzhoda, predvsem s Kitajske, obstaja velika nevarnost vnosa tega škodljivca, ki bi v našem okolju povzročil velike škode tako v urbanem kot v naravnem okolju. Prav tako obstaja nevarnost vnosa z območij, kjer je bil ta škodljivec najden v Evropi (Sklep Komisije).


KARANTENSKI KOZLIČKI- nova grožnja lesnatim rastlinam v Sloveniji (letak: junij 2012)


Pozivamo vse uvoznike, distributerje in pridelovalce gostiteljskih rastlin kitajskega kozlička, da opazujejo rastline in morebitne znake napada s kitajskim kozličkom takoj javijo pristojnim inštitucijam, še zlasti, če ugotovijo odraslega hroščka oziroma njegove izletne odprtine v deblih. Zlasti bodite pozorni na uvožene sadike javorjev (Acer spp.) in bonsaje iz držav, kjer je škodljivec navzoč, zlasti s Kitajske. Ob sumu takoj obvestite Fitosanitarno upravo RS ali fitosanitarno inšpekcijo ali Kmetijski inštitut Slovenije (Slovenska organizacija za varstvo rastlin).