Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

FITOFTORNA SUŠICA VEJIC

Fitoftorna sušica vejic je nevarna bolezen, ki povzroča sušenje dreves in drugih okrasnih ali v naravi rastočih lesnatih rastlin v Severni Ameriki in v Evropi. Povzroča jo patogena gliva Phytophthora ramorum Werres, de Cock & Man in ‘t Veld. Gliva je uvrščena na EPPO A2 seznam.


V Evropski uniji se je pojavila v sredini devetdesetih let v Nemčiji in na Nizozemskem in zato je regulirana z Odločbo Komisije (2002/757/ES, s spremembami) o začasnih nujnih ukrepih za preprečevanje vnosa glive Phytophthora ramorrum v Skupnost in njenega širjenja v Skupnosti. Kasneje je bila potrjena tudi v drugih državah članicah EU.


Večina okuženih rastlin v Sloveniji je bila najdenih v vrtnih centrih in na podobnih prodajnih mestih. Praviloma je šlo za okrasne rastline v vsebnikih, ki niso bile pridelane v Sloveniji temveč v drugih državah EU. V posameznih primerih je bila bolezen, povezana s sajenjem okrasnih rastlin, odkrita tudi v parkih na rastlinah na stalnem rastišču. Ukrepi za preprečevanje vnosa in izkoreninjanje so bili uspešni in fitoftorna sušica vejic se na naravna rastišča v Sloveniji ni razširila.


V letu 2009 se je pojavila na japonskem macesnu (Larix kaempferi) v gojenih gozdovih v jugozahodni Angliji. Bolezen se je do konca leta 2013 na japonskem macesnu močno razširila po britanskem otočju, najbolj v zahodnem delu, in bila ugotovljena tudi v Severni Irski ter v Republiki Irski. Širi se naglo, ker trosovniki množično nastajajo na iglicah macesna in jih zračni tokovi skupaj z meglo in dežjem raznašajo na večje razdalje.


Število gostiteljskih rastlin je veliko. Najbolj zastopane gostiteljske rastline v slovenskih gozdovih in na drugih naravnih rastiščih pri nas so vrste hrastov (Quercus spp.), vse vrste brogovit (Viburnum opulus, Viburnum lantana, Viburnum tinus), bukev (Fagus sylvatica), navadni kostanj (Castanea sativa), beli javor (Acer pseudoplatanus), veliki jesen (Fraxinus excelsior), borovnica (Vaccinium myrtillus) in navadni macesen (Larix decidua).


Med okrasnimi rastlinami so pogosto okužene rastline iz rodov Rhododendron, Viburnum, Pieris, Kalmia in Quercus.


Bolezen se širi z okuženimi rastlinami, lesom, lubjem, zemljo ali vodo.

 

podatkovni list (2016)

PRAVILNIK o fitosanitarnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja glive Phytophthora ramorum (Uradni list RS, št. 120/04 in 88/07)

INFORMACIJA o nadzoru glive (gostiteljske rastline, opis in biologija, način širjenja, bolezenska znamenja, preventivni in kurativni ukrepi)

ZLOŽENKA - Fitoftorna sušica vejic (Phytophthora ramorum)[KIS & FURS]