Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

BOROV SMOLASTI RAK

Gibberella circinata

 

(teleomorf Gibberella circinata Nirenberg & O'Donnell, anamorf Fusariumcircinatum Nirenberg & O’Donnell; veljavno ime Fusarium circinatum)

 

Borov smolasti rak je nevarna bolezen, ki jo povzroča patogena gliva Gibberella circinata Nirenberg & O'Donnell. Gliva je uvrščena na EPPO A2 seznam.

 

V Evropski uniji je bila prvič potrjena leta 2005 v Španiji bolezen in zato je regulirana z Odločbo Komisije (2007/433/ES) o začasnih nujnih ukrepih za preprečevanje vnosa glive Gibberella circinata Nirenberg & O’Donnell v Skupnost in njenega širjenja v Skupnosti. Kasneje so jo potrdili še v Italiji, Franciji in na Portugalskem. V Italiji in Franciji so jo izkoreninili. V Sloveniji gliva ni navzoča, kar je bilo potrjeno z večletno preiskavo.

 

Glavni gostiteljski rastlini sta bor (Pinus spp.) in navadna ameriška duglazija (Pseudotsuga menziesii). V Severni Ameriki so njeni najpomembnejši gostitelji P. elliottii, P. palustris, P. patula, P. radiata, P. taeda, P. virginiana. Zabeležena je bila še na drugih vrstah borov, vključno z evropskimi vrstami, kot so alepski bor (P. halepensis), obmorski bor (P. pinaster), črni bor (P. nigra) in rdeči bor (P. sylvestris). Duglazija je pomembna za prenos bolezni, vendar se na njej poškodbe ne pojavljajo.

 

Trosi glive F. circinatum se lokalno širijo z vetrom in prenašajo jih žuželke, vendar je na takšen način širjenje počasno. Na daljše razdalje je prenos bolezni mogoč s transportom okuženega semena, sadik, lesa, zemlje, lubja in lesenega pakirnega materiala. Človek lahko bolezen prenese z okuženim orodjem, obleko ali obutvijo.

 

podatkovni list