Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POGOJI ZA PREMEŠČANJE ZNOTRAJ EU

Pri trgovanju (premeščanju) lesenega pakirnega  materiala znotraj skupnega trga EU uporaba standarda ISPM-15 zaenkrat še ni obvezna, razen za premeščanje lesenega pakirnega materiala, izdelanega iz določenih vrst lesa, z razmejenih območij zaradi najdb borove ogorčice (Bursaphelenchus xylophilus) in azijskega kozlička (Anaplophora glabripennis).  Seznami razmejenih območij so dostopni na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Sektorju za zdravje rastlin in rastlinski semenski material.

 

Ves lesen pakirni material iz lesa iglavcev, ki se premešča iz razmejenih območij za borovo ogorčico (celinska Portugalska z otokom Madeira in določena območja Španije), ne glede na izvor, mora biti obdelan in označen v skladu s standardom ISPM 15.

 

Lesen pakirni material, ki je izdelan deloma ali v celoti iz lesa listavcev (javor (Acer spp.), divji kostanj (Aesculus spp.), jelša (Alnus spp.), breza (Betula spp.), gaber (Carpinus spp.), cercidifil (Cercidiphyllum spp.), leska (Corylus spp.), bukev (Fagus spp.), jesen (Fraxinus spp.), Koelreuteria spp., platana (Platanus spp.), topol (Populus spp.), vrba (Salix spp.), lipa (Tilia spp.) in brest (Ulmus spp.) in se premešča iz razmejenih območij za azijskega kozlička, mora biti  obdelan in označen v skladu s standardom ISPM 15.