Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

LESEN PAKIRNI MATERIAL (LPM)

Lesen pakirni material je les ali lesni proizvod, ki je narejen iz neobdelanega lesa in se uporablja v prometu za zaščito, pritrjevanje, podpiranje ali prevažanje blaga ter zajema zlasti palete, podporni les, gajbe, pakirne bloke, kolute, zaboje, tovorne deske in paletne okvirje oziroma les za izdelavo le-teh.

 

Za lesen pakirni material se ne štejejo proizvodi iz papirja, leseni proizvodi, ki so tanjši od 6 mm, leseni proizvodi, ki so v celoti izdelani iz predelanega lesa ali izdelani s pomočjo lepila, toplote ali pritiska (npr. iverne plošče, furnir), ter leseni sestavni deli, ki so trajno pritrjeni na tovorna vozila ali kontejnerje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lesen pakirni material se na splošno veliko uporablja pri trgovanju z različnim blagom. Največkrat je narejen iz manjvrednega lesa, zato predstavlja veliko tveganje za vnos in širjenje rastlinam škodljivih organizmov.  Zato je bil na svetovnem nivoju (v okviru FAO – Mednarodne konvencije za varstvo rastlin) leta 2002 sprejet Mednarodni standard za fitosanitarne ukrepe št. 15 (ISPM – 15), ki določa ustrezne načine posebne obdelave in uradnega označevanja lesenega pakirnega materiala, za zagotavljanje odsotnosti škodljivih organizmov. Zato se morajo obrati za dodelavo in označevanje lesenega pakirnega materiala registrirati v vsaki državi podpisnici mednarodne konvencije.

 

 

Leta 2005 je bil standard ISPM - 15 z EU predpisom določen kot obvezen pogoj za lesen pakirni material iz tretjih držav, ki se uvaža na območje EU. Zaradi posameznih izbruhov določenih karantenskih škodljivih organizmov (borove ogorčice (Bursaphelenchus xylophilus) in njenih prenašalcev, kitajskega kozlička (Anaplophora chinensis)  in azijskega kozlička (Anaplophora glabripennis))  v nekaterih državah članicah (razmejena območja), ki se lahko prenašajo tudi z lesenim pakirnim materialom, velja obveznost uporabe ISPM - 15 tudi za lesen pakirni material znotraj EU, če se premešča iz razmejenih območij v druge države članice.

Podrobnejše informacije:

 

Posebna obdelava in označevanje

Registracija obratov

Pogoji za premeščanje znotraj EU

Zahteve za uvoz