Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PRIPOROČILA ZA VARSTVO

priporočila

 

Podobno kot pri ostalih virusnih boleznih, je varstvo pred okužbo z GPGV izključno preventiva.


Na daljše razdalje je najpomembnejši način širjenja virusa okužen sadilni material, zato je pomembno sajenje zdravih sadik.


Z namenom zmanjševanja populacije pršic šiškaric, povzročiteljic erinoze in prenašalk GPGV, je priporočljivo spomladi v času odganjanja (BBCH 05-08; oziroma fenofaza B-C po Biagoliniju) škropljenje s pripravki na osnovi žvepla (max. 8,0 kg/ha). Izberemo topel dan, ko je dnevna temperatura nad 15˘C, saj pri nižjih temperaturah delovanje teh pripravkov ni učinkovito.


V proizvodnih vinogradih je pomembno vsakoletno spremljanje izraženosti bolezenskih znamenj in označevanje obolelih trsov. Odstranjevanje simptomatičnih trsov priporočamo le v primeru, ko se bolezenska znamenja pojavljajo več let zapored na istem trsu in vidno vplivajo na zmanjševanje pridelka.


V matičnih vinogradih in trsnicah je pomembno redno pregledovanje in priporočeno odstranjevanje simptomatičnih matičnih trsov oziroma trsnih celjenk.