Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OPIS IN BIOLOGIJA

Odrasla plodova vinska mušica meri v dolžino od 2 do 3 mm, je rumene do rdečerjave barve in ima značilne oranžno rdeče oči. Najlažje jo spoznamo po samcih, ki imajo na vrhu prozornih kril značilno okroglo črno liso, ki jo lahko opazimo že s prostim očesom. Samica lahko odloži do 400 jajčec, njen razvoj od jajčeca do odrasle mušice pa lahko v ugodnih pogojih, ko je temperatura višja od 25 °C, traja tudi manj kot 10 dni. Tako lahko v eni sezoni razvije 10 ali več rodov, odvisno od zunanjih dejavnikov in razpoložljivih virov hrane. Prezimi kot odrasla mušica na zavetnih mestih, aktivna pa postane pri temperaturi nad 10 °C.


Samice z nazobčano leglico prerežejo tanko povrhnjico plodov in odložijo jajčeca. Izlegle žerke se prehranjujejo z mehkim tkivom plodov in ga spreminjajo v zdrizasto gmoto. Na mestu poškodbe se povrhnjica (po 2 – 3 dneh) značilno ugrezne. Napadeni plodovi se skrčijo in ponavadi zgnijejo ali pa se posušijo, če je vreme zelo suho. Na mestu poškodovane kožice nastane v plodu okrogla odprtina. Ko žerke odrastejo, se zabubijo blizu izhoda iz ploda ali pa plod zapustijo in se zabubijo v tleh.