Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GOSPODARSKA ŠKODA

V nekaterih državah že opažajo veliko gospodarsko škodo. Prve ugotovitve kažejo, da je plodova vinska mušica pomemben škodljivec pri pridelavi jagodičevja in koščičarjev, ogroža pa tudi grozdje. Do sedaj so največ škode zabeležili na jagodah, češnjah, breskvah, nektarinah, marelicah, malinah in ameriških borovnicah ter tudi na grozdju. Plodova vinska mušica napada povsem zdrave plodove od začetka zorenja do obiranja, ob ugodnih pogojih pa napade plodove tudi v skladiščih. Napadeni plodovi so neuporabni, saj je v njih žerka, tkivo pa je je povsem razpadlo in mehko.


Ponavadi se na prizadete plodove še dodatno naselijo različne glive, npr. siva plesen ali pa sadne gnilobe kot so Monilinia fructigena, M. laxa in M. fructicola, in bakterije, ki povzročajo različne oblike gnilobe plodov. Plesni in gnilobe se razširijo še na sosednje zdrave plodove.

 

Prve večje škode smo pri nas opazili v letu 2014 in sicer na jagodah, češnjah, breskvah in borovnicah.


V Španiji so v letu 2014 prvič opazili večjo škodo na jagodah, na nekaterih sortah češenj pa je škoda tudi 100%. V Franciji so škodo na jagodah opazili že v letu 2010, v letu 2014 pa je škoda že 50-100%.