Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GOSPODARSKA ŠKODA

Zaradi velikega populacijskega potenciala (več kot 10 generacij/leto), ki ga ima paradižnikov molj, je potrebno pri omejevanju širjenja takoj pristopiti k uvedbi ukrepov za njegovo obvladovanje.

 
V državah, kjer je bil škodljivec že ugotovljen, lahko povzroči velike škode na sadikah, rastlinah in plodovih paradižnika. Neposredna gospodarska škoda je povzročena z izgubo pridelka, posredna pa zaradi manjše ekonomske vrednosti pridelka. Dodatno škodo na paradižniku povzročijo sekundarni patogeni, ki še bolj oslabijo rastlino in vodijo lahko do njenega popolnega propada. Kadar nastopi še sušno obdobje, se posledično poveča populacija škodljivca, ki lahko v zelo kratkem času vodi do propada celotnega pridelka.


Že zelo zgodaj spomladi se lahko pojavijo prve ličinke, ki ob prisotnosti gostiteljskih rastlin takoj pričnejo s hranjenem in povzročanjem škode v rastlinjakih in plastenjakih.