Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PARADIŽNIKOV MOLJ

Paradižnikov molj (Tuta absoluta Povolny) je tujerodna invazivna vrsta iz družine drevesnih moljev (Gelechiidae; Lepidoptera), ki je bil v Sloveniji prvič ugotovljen leta 2009.

 
V Evropi se je sicer  prvič pojavil leta 2006 na sadikah paradižnika v vzhodnem delu Španije. Izredno hitro se je razširil po celotnem mediteranskem območju in že povzroča gospodarsko škodo v pridelavi paradižnika.


 

 

Glede na hitro širjenje in številne najdbe paradižnikovega molja v Evropi njegovo izkoreninjenje ni več mogoče. Zato so bili tudi nacionalni ukrepi, ki so bili predpisani z Odločbo o nujnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja paradižnikovega molja Tuta absoluta Povolny, dne 20. maja 2016 preklicani (glej predpis).


V letih 2010 - 2013 se je v Sloveniji v okviru programov preiskav ugotavljala navzočnost paradižnikovega molja  na celotnem ozemlju Republike Slovenije (uporaba feromonskih vab in rumenih lepljivih plošč). Ugotovljeno je bilo, da so v času od maja do avgusta dolgoletne povprečne temperature ustrezne za razvoj paradižnikovega molja tudi na prostem. Paradižnikov molj je že navzoč na celotnem območju Slovenije, kjer se prideluje paradižnik. Najbolj množična prisotnost škodljivca je na Primorskem, kjer predstavlja resno grožnjo pridelovalcem paradižnika v zaprtem prostoru in na prostem. Drugod v Sloveniji je navzočnost paradižnikovega molja manjša.


Zaradi dejstva, da paradižnikov molj na Primorskem lahko prezimi na prostem (veliki ulovi na prostem v obalni regiji v letu 2013), je lahko  pričakovati večjo škodo na Primorskem (na prostem in v zavarovanih območjih). Na drugih območjih Slovenije, kjer se goji paradižnik, lahko posamezne škode pričakujemo le v zavarovanih prostorih.

 

izvor

biologija

gostiteljske rastline

poti prenosa

gospodarska škoda

obvladovanje

slikovno gradivo

 

Paradižnikov molj se obravnava kot pomemben gospodarski škodljivec. S pomočjo različnih metod za obvladovanje se ga lahko zadrži v okvirih, ko ne povzroča gospodarske škode.