Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DRUGI ŠKODLJIVCI IN BOLEZNI RASTLIN

To so škodljivi organizmi rastlin, ki niso regulirani s predpisi in zanje ne velja obveznost izvajanja stalnega nadzora in ukrepov s strani uradnih organov. So:

 

Običajno navzoče vrste (praviloma domorodne) škodljivih organizmov, ki povzročajo gospodarsko škodo in zmanjšujejo kakovost pridelka, vendar se jih da zatirati z običajnimi načini v okviru dobre kmetijske prakse (npr. škrlup, uši, oidij). Za njihovo zatiranje poskrbi pridelovalec, lahko na podlagi obvestil javne službe zdravstvenega varstva rastlin, ki na regionalnem nivoju spremlja pojav teh organizmov in poskrbi tudi za obveščanje pridelovalcev o pravem času in načinu njihovega zatiranja.

 

Nekdanji karantenski škodljivi organizmi, za katere ukrepi izkoreninjena oziroma zadrževanja  zaradi njihove biologije niso bili učinkoviti in njihovega naravnega širjenja v velikem delu  ozemlja EU ni bilo mogoče preprečiti. Pridelovalci za njihovo obvladovanje poskrbijo sami v skladu s strokovnimi priporočili.

 

Nekateri tujerodni organizmi, ki zaradi svojega hitrega širjenja po vnosu v državah članicah EU niso postali karantenski škodljivi organizmi, vendar lahko v primeru pojava na ozemlju Slovenije povzročijo večjo gospodarsko škodo.

 

Podrobnejše informacije o nekaterih izmed njih:

 

kap vinske trte (ESCA)

kljunati oljkov rilčkar

koruzni hrošč

kostanjeva šiškarica

marmorirana smrdljivka

paradižnikov molj

plodova monilija

plodova vinska mušica

virus vinske trte sivi pinot

 

Koristne povezave:

 

Prognoza  bolezni in škodljivcev rastlin