Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PROIZVODI ŽIVALSKEGA IZVORA

 

Hitre povezave:

 

>>Živila živalskega izvora (klik)

>>Živalski stranski proizvodi (klik)

>> Ostalo

 

 

Obvestila

Nov vzorec spričevala za ribiške proizvode, namenjene prehrani ljudi, ulovljene s plovili, ki plovejo pod zastavo DČ EU in so razložene (z ali brez skladiščenja) v tretji državi pred vstopom v EU - Uredba (EU) 2017/1973) - 1. julij 2018

 

Od 1. julija 2018 dalje se uporabljajo določila Uredbe Komisije (EU) 2017/1973, ki določa nov vzorec spričevala za ribiške proizvode, namenjene prehrani ljudi, ulovljene s plovili, ki plovejo pod zastavo držav članic Evropske unije (EU) in so razložene (z ali brez skladiščenja) v tretji državi preden vstopijo v EU z drugačnim prevoznim sredstvom. V skladu z navedeno uredbo mora pošiljke teh ribiških proizvodov spremljati zdravstveno spričevalo, ki ga podpiše/izda pristojni organ v tretji državi, skozi katero so ribiški proizvodi v "transferju", preden se pošljejo v EU. V Uredbi so določene tudi zahteve glede seznama tretjih držav, ter obratov in plovil.

 

Celoten naslov predpisa: Uredba Komisije (EU) 2017/1973 z dne 30. oktobra 2017 o spremembi Uredbe (ES) št. 2074/2005 glede uradnega nadzora ribiških proizvodov, ki jih ulovijo plovila, ki plujejo pod zastavo države članice, in so vneseni v Unijo po tem, ko so bili preneseni v tretjih državah, ter o določitvi vzorca veterinarskega spričevala za navedene proizvode Uredba Komisije (EU) št. 2017/1973 (več si lahko preberete tukaj)

 

 

Pogosta vprašanja in odgovori

Trgovanje s proizvodi živalskega izvora s Hrvaške

 

S 1. julijem 2013 se trgovanje  z živalskimi proizvodi, živili živalskega izvora in krmo s Hrvaške ne šteje več za uvoz, saj za Hrvaško kot polnopravno članico Evropske unije (EU), veljajo pogoji, določeni za trgovanje znotraj EU.

 

Posledično se na meji s Hrvaško in Slovenijo ne opravljajo več veterinarski pregledi pošiljk:

  • živalskih proizvodov; živalsko seme, jajčne celice in zarodke s Hrvaške (in obratno) morajo spremljati veterinarski dokumenti, ki se uporabljajo za trgovanje znotraj EU;
  • živil živalskega izvora s Hrvaške; živila s Hrvaške (in obratno), ki se dajejo na trg EU, morajo spremljati  običajni komercialni dokumenti, razen v izjemnih primerih, ko so predpisani drugi dokumenti za trgovanje znotraj EU;
  • krme s Hrvaške in 
  • živalskih stranskih proizvodov, ki niso namenjeni prehrani ljudi.

Pošiljke živalskih proizvodov, živil živalskega izvora in krme s Hrvaške (in obratno) morajo torej spremljati dokumenti, ki se uporabljajo za trgovanje v EU.