Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

UVOZ

Postopki po predpisih Evropske unije za:

Mejne vstopne točke Evropske unije:

Uvoz iz Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske po Brexitu

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske  (Združeno kraljestvo) je 29. marca 2017 v skladu s členom 50 Pogodbe o Evropski uniji (EU) predložilo uradno obvestilo o nameri izstopa iz EU. S sklepom Evropskega sveta (EU) 2019/476 z dne 11. aprila 2019 je obdobje izstopa Združenega kraljestva dodatno podaljšano najkasneje do 31. oktobra 2019 oziroma do dokončanja postopkov ratifikacije, v kolikor bi se zaključili pred tem datumom. Zato bi do izstopa moralo priti prvi dan meseca po zaključku ratifikacije ali 1. novembra 2019, kar koli nastopi prej (več o Brexit-u).

 

Združeno kraljestvo bo z izstopom iz EU postala tretja država za ostale države članice EU (EU-27). Če ne bo prišlo do ratifikacije dogovora z EU, bodo za Združeno kraljestvo veljali uvozni predpisi EU, blago bo vstopalo skozi določene mejne kontrolne točke, zanj pa bo zahtevano ustrezno spričevalo, kot v zgoraj opisanih postopkih.

 

Uvoz s Hrvaške

S 1. julijem 2013 je Hrvaška postala polnopravna članica Evropske unije, tako da med njo in ostalimi državami članicami EU poteka prost pretok blaga. To pomeni, da na meji med Hrvaško in Slovenijo nista več potrebna niti prijava uvoznih pošiljk niti uradni pregled s strani pristojnih organov za pošiljke:

 • rastlin, kot so npr. seme, rastline za saditev ali razmnoževanje ali drug namen;
 • živali, živalskih proizvodov, živil živalskega izvora in krme;
 • rastlinskih proizvodov, kot so les, lesni proizvodi, zrnje, sadje in zelenjava ter
 • drugih živil rastlinskega izvora.

S 1. julijem 2013 so ukinjene mejne vstopne točke za veterinarske in fitosanitarne preglede:

 • na cestnem mejnem prehodu Gruškovje, Obrežje in Jelšane ter
 • železniškem mejnem prehodu Dobova.

Vnos blaga rastlinskega in živalskega izvora s Hrvaške lahko poteka preko vseh mejnih prehodov, kjer je mogoč prehod oseb, blago pa mora izpolnjevati predpisane zahteve za premeščanje rastlin oziroma premike živali in trgovanje z živili v EU.

 

Za trgovanje z rastlinami, živalmi in blagom rastlinskega in živalskega izvora, oziroma za uradne preglede glede varnosti in kakovosti tovrstnih proizvodov iz držav članic EU na Hrvaško, v celoti veljajo zahteve za trgovanje v EU.

Spremembe mejnih vstopnih točk Evropske unije

S 1. julijem 2013 so kot nove mejne vstopne točke EU za veterinarske in fitosanitarne preglede ter za uradne preglede glede varnosti in kakovosti živil in krme določeni na Hrvaškem:

 

- Cestni prehodi:

 • Bajakovo (na meji s Srbijo, MP Batrovci),
 • Karasovići (na meji s Črno Goro),
 • Nova Sela (na južni meji z BiH, MP Bijača), v bližini Metković, ki je namenjen le še za potniški promet, in 
 • Stara Gradiška (na severni meji z BiH, MP Gradiška).

 - Pristanišči:

 • Ploče in
 • Reka

- Zagreb za letalske in poštne pošiljke.

 

Samo za uradne preglede glede varnosti in kakovosti sadja in zelenjave so določeni hrvaški cestni prehodi na meji z BIH: Gornji Brgat-Ivanica, Ličko Petrovo Selo-Izačić, Vinjani Donji-Gorica in Županja-Orašje ter samo za uvoz banan luka Split.

 

Ostale mejne vstopne točke, na katerih so pristojni organi do vstopa Hrvaške v EU opravljali fitosanitarne in veterinarske preglede ter preglede varnosti in kakovosti živil in krme, so ukinjene.

 

Delovni čas fitosanitarne inšpekcije na mejnih vstopnih točkah na Hrvaškem je običajno 8-urni ob delavnikih, ostalo na poziv:

1. Zagreb (Letališče Zagreb, Pošta Zagreb, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo), s sedežem v Zagrebu,

2. Osjek (Županja, Bajakovo), s sedežem v Osjeku,

3. Ploče (Luka Ploče, Karasovići, Nova Sela, Dubrovnik), s sedežem v Pločah,

4. Reka (Luka Rijeka), s sedežem v Reki,

5. Split (Sjeverna luka Split, Gornji Brgat, Karasovići, Nova Sela, Vinjani Donji), s sedežem v Splitu.

 

V Sloveniji pa ostajajo pod uradnim nadzorom inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin mejne vstopne točke EU:

 • Koper za ladijske pošiljke,
 • Ljubljana Brnik za letalske pošiljke in
 • Ljubljana za poštne pošiljke.

Na mejnem prehodu Obrežje, v Ljubljani in v Sežani se lahko opravi tudi pregled istovetnosti in uradno vzorčenje pošiljk zaradi zagotavljanja varne hrane pred sproščanjem v prost promet, za katere je bil na prvi vstopni točki na zunanji meji EU opravljen samo pregled dokumentacije.

 

Prav tako se sprostitev v prost promet izvaja v Celju, Ljubljani in Mariboru za pošiljke, za katere ni obvezen uradni pregled na prvi vstopni točki v EU, tako da so v carinskem tranzitu preko držav članic EU, in jih uvoznik želi sprostiti v Sloveniji.