Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VETERINARSKA IZVOZNA SPRIČEVALA

Seznam veterinarskih spričeval za izvoz v tretje države

 

 

Spričevala, objavljena na tej strani so informativne narave.
Pripravljena so bila na datum, naveden v 4. stolpcu, in ni nujno, da pogoji, navedeni v teh spričevalih še veljajo.

 

Izvoznik se mora pred vsakim izvozom pošiljke v skladu z  Zakonom o veterinarskih merilih skladnosti (v nadaljnjem besedilu: ZVMS) (Uradni list RS, št 93/05) in Pravilnikom o postopku izdaje veterinarskih spričeval za izvoz (Uradni list RS 60/2006) pravočasno pozanimati v tretji državi, kakšni so veterinarski pogoji za sprejem (uvoz) pošiljke v to državo (predpisi, morebitni vzorec veterinarskega spričevala) in si pridobiti, v kolikor država to zahteva, tudi uvozno dovoljenje.

 

Na spletni strani UVHVVR oziroma na območnem uradu UVHVVR mora izvoznik preveriti, ali že obstaja obrazec veterinarskega spričevala in ali je obrazec spričevala skladen s pogoji, ki jih zahteva namembna država.

 

Če izvoznik na podlagi preverjanja ugotovi, da obrazec spričevala že obstaja, mora pošiljko najmanj tri delovne dni pred odpremo najaviti pristojnemu uradnemu veterinarju OU UVHVVR na predpisanem obrazcu.

 

Če izvoznik na podlagi preverjanja ugotovi, da je obrazec spričevala treba spremeniti (novi predpisi, novi veterinarski pogoji za uvoz, dodatni pogoji zaradi pojava kužne bolezni ali drugega vzroka, itd.) ali da obrazec spričevala ni objavljen na spletni strani UVHVVR, sam pripravi obrazec veterinarskega spričevala (v wordu) v pravilnem in strokovno ustreznem jeziku po pridobitvi pogojev namembne tretje države.

Slovenski jezik mora biti v spričevalu vedno na prvem mestu. Izvoznik mora tudi v tem primeru pisno najaviti odpremo pošiljke pristojnemu OU UVHVVR na predpisanem obrazcu, obrazec spričevala pa poslati v elektronski obliki prav tako na pristojni OU UVHVVR.

 

Navodila za izvoznike v zvezi s postopki naročanja, priprave in izdaje veterinarskih spričeval, ki pri izvozu v tretje države spremljajo pošiljke živali in živalskih proizvodov so objavljena tukaj.

 

Za izvoz v Rusko federacijo veljajo posebna pravila. Več informacij o tem najdete tukaj:

 

Koristne povezave:

   
—    MZZ : www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/
—    OIE : http://www.oie.int/en/about-us/our-members/delegates-new/

—    Srbija : Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine: www.mpzzs.gov.rs,

       Uprava za veterinu: www.vet.minpolj.gov.rs

—    Črna Gora : www.vet.uprava.gov.me/uprava
—    BIH : Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine: www.vet.gov.ba

—    Kosovo : Agencija za prehrano in veterinarstvo: www.auv-ks.net

 

 

Za seznam spričeval izberite celino s seznama: