Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IZVOZ V ZDRUŽENO KRALJESTVO PO BREXITU

 

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (UK) je 29. marca 2017 v skladu s členom 50 Pogodbe o Evropski uniji (EU) predložilo uradno obvestilo o nameri izstopa iz EU. S sklepom Evropskega sveta (EU) 2019/476 z dne 11. aprila 2019 je obdobje izstopa Združenega kraljestva dodatno podaljšano najkasneje do 31. oktobra 2019 oziroma do dokončanja postopkov ratifikacije, v kolikor bi se zaključili pred tem datumom. Zato bi do izstopa moralo priti prvi dan meseca po zaključku ratifikacije ali 1. novembra 2019, kar koli nastopi prej (več o Brexitu).

 

Izvoz rastlin in rastlinskih proizvodov v UK

 

Z dnem izstopa UK se pričnejo uporabljati fitosanitarni predpisi UK (EU Exit 2019) in enakovredni predpisi Škotske.

 

Ključne določbe, ki jih je treba poznati, so objavljene v seznamih (Schedules 1-17):

  • Seznam 1 – seznam karantenskih škodljivih organizmov; del C velja samo za določena območja v UK, prosta škodljivih organizmov (Pest Free Areas - dosedanja varovana območja)
  • Seznam 2 – seznam karantenskih škodljivih organizmov na opredeljenih rastlinah ali rastlinskih proizvodih; tisti v delu C veljajo samo za določena območja v UK, prosta škodljivih organizmov
  • Seznam 3 – seznam prepovedanih rastlin in rastlinskih proizvodov
  • Seznam 4, del A – seznam posebnih uvoznih zahtev za opredeljene rastline in rastlinske proizvode
  • Seznam 4, del C – seznam uvoznih zahtev za opredeljene rastline in rastlinske proizvode, ki se uvažajo v območja v UK, prosta škodljivih organizmov
  • Seznam 5 – rastline in rastlinski proizvodi, ki jih je treba pred vstopom najaviti, ker se zanje se ob uvozu v UK zahteva fitosanitarno spričevalo in fitosanitarni pregled na meji
  • Seznam 8 – rastline in rastlinski proizvodi z uvoznimi izjemami (derogacije).

Seznam 7 vsebuje rastline, ki jih mora spremljati rastlinski potni list za varovana območja, seznami 9 do 16 pa nujne ukrepe proti nevarnim škodljivim organizmom.

 

Več o pravnih učinkih na mednarodno trgovino z rastlinami, rastlinskimi proizvodi in nadzorovanimi predmeti (zemlja, čebelji panji, lesen pakirni material), ki prihajajo na ozemlje ali z ozemlja Združenega kraljestva, ki zajema Anglijo, Wales in Severno Irsko, veljajo pa tudi za Kanalske otoke in otok Man, bo razvidno iz nadaljnih obvestil.