Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RASTLINE

Izvoz rastlin v Rusijo - Export of plants to Russian Federation

Izvoz rastlin v Rusko federacijo trenutno ni dovoljen

 

Uradni pristojni organ Ruske Federacije Rosselkhoznadzor  je s 1. julijem 2013 uvedel začasne omejevalne ukrepe za uvoz pošiljk rastlinskega blaga iz držav članic EU na rusko ozemlje, in sicer za:

  • semenski krompir, razen mini gomoljev, meristemskega tkiva in stolonov,
  • jedilni krompir, razen pakiranj za maloprodajo in krompirja za predelavo,
  • rastline za saditev, razen sadilnega materiala iz drevesnic, odobrenih na podlagi rezultatov skupnih uradnih pregledov v sodelovanju z ruskimi strokovnjaki na področju karantene in v skladu z mednarodnimi standardi za fitosanitarne ukrepe o nenapadenih mestih in območjih brez karantenskih škodljivih organizmov.

Ker v skladu z zgornjimi zahtevami ni odobrena nobena drevesnica, praktično velja prepoved izvoza iz Slovenije. Vsi zainteresirani pridelovalci, ki so že registrirani za pridelavo rastlin za saditev v FITO-registru in bi želeli sadike ali drugrazmnoževalni material sadnih in okrasnih rastlin oziroma drevnin prodajati na ruskem trgu, naj ob prijavi pridelave to navedejo, saj je potrebno mesta pridelave oziroma njihove pridelovalne površine med vegetacijo pregledati in odobriti v skladu s posebnimi zahtevami, določenimi v predpisih Ruske federacije.

 

O posebnih zahtevah za pridelavo se lahko pridelovalci pozanimajo na sedežu UVHVVR (Dunajska 22, Ljubljana, tel. 059 152 940 ali fito.uvhvvr(at)gov.si). Obrazce za prijavo pridelave lahko dobijo na pristojnih območnih uradih in na tej spletni strani, oziroma že oddano prijavo dopolnijo z zahtevo za pregled po ruskih uvoznih zahtevah. Po opravljenih fitosanitarnih pregledih na mestih pridelave bodo odobrena nenapadena mesta pridelave objavljena na tej spletni strani in na spletni strani Evropske unije.

 

Za predpisane nadzorovane škodljive organizme krompirja pa lahko Slovenija opredeli nenapadena območja, kjer so za izvoz v Rusko federacijo lahko odobreni registrirani pridelovalci semenskega krompirja in pridelovalci ali distributerji jedilnega krompirja.

 

Glede na posredovan seznam CN kod v prepoved ni vključeno: seme rastlin, čebulice, gomolji in drugi podzemni deli za razmnoževanje, razen krompirja, ter lončnice za končnega potrošnika, pridelane v pokritih prostorih.  

 

Dosedanji intenzivni pogovori s pristojnimi organi Ruske federacije, ki potekajo z državami članicami EU preko Evropske komisije,  niso obrodili sadov, čeprav je EU že ob prvi grožnji s prepovedjo 1. aprila 2013 ponudila dodatne garancije za rastline za saditev, ki se po EU premeščajo z rastlinskim potnim listom: za semenski krompir, sadike koščičarjev Prunus, jablane Malus, vrtnice Rosa, bor Pinus, gladiole Gladiolus in jesen Fraxinus.

 

V nadaljnjih pogajanjih je EU ruski strani ponudila dodatne fitosanitarne garancije za izvoz rastlin, ki se jih drži zemlja, za semenski krompir, sadne in okrasne sadike večletnih rastlin in za lončnice z zemljo. Z uporabo sicer neformalnega dokumenta za izmenjavo informacij ob premeščanju teh rastlin znotraj EU, je mogoče v primeru izvoza iz druge države članice, kot je država pridelovalka, izdati fitosanitarno spričevalo s sklicem na ta neformalni dokument in možnostjo preverbe, da so ruske uvozne zahteve izpolnjene. Žal se ruska stran s tem ni zadovoljila. Pogajanja se bodo intenzivno nadaljevala, saj obstaja velik interes gospodarstva obeh strani po varni izmenjavi rastlinskega blaga, ki izpolnjuje ustrezne fitosanitarne zahteve.

Neokužena mesta pridelave v Sloveniji - Pest Free Places of Production in Slovenia