Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IZVOZ NA KITAJSKO

 

Izvoz živil živalskega izvora na Kitajsko

 

Postopek za odobritev izvoza živil živalskega izvora na Kitajsko je dolgotrajen. Prva stopnja je pridobitev vprašalnika za posamezno vrsto živil (mleko in mlečni izdelki, meso perutnine in izdelki iz  perutninskega mesa, svinjsko meso in izdelki iz svinjine, med in čebelji pridelki, ribe in izdelki iz rib…) UVHVVR kot pristojni organ, mora na vsa vprašanje odgovoriti in poslati izpolnjen vprašalnik na Kitajsko. Ko je vprašalnik s kitajske strani ugodno ocenjen, sledi inšpekcijski obisk za vsako vrsto živil posebej. Med obema upravama (UVHVVR na slovenski strani  in AQSIQ na kitajski strani) se pripravi dogovor o sodelovanju t. i. Protokol, in uskladi veterinarsko izvozno spričevalo na osnovi zahtev kitajske zakonodaje. Temu pa sledi še odobritev posameznih zainteresiranih podjetij, glede izpolnjevanja kitajskih standardov in končna registracija podjetij na spletni strani AQSIQ:  http://ire.eciq.cn/

POSTOPEK ZA MLEKOje bil zaključen 6 junija 2016 in Kitajska administracija za certificiranje in akreditacijo (CNCA) je na spletni strani http://www.cnca.gov.cn/bsdt/ywzl/jkspjwscpqzc/ , objavila seznam slovenskih mlekarn, na katerem je 5 mlekarn:  Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Mlekarna Planika Kobarid, Pomurske mlekarne in Mlekarna Ljutomer.

POSTOPEK ZA IZVOZ RIBJIH KONZERV je bil zaključen 24 aprila 2017 in na seznamu odobrenih obratov za izvoz sta:  DrogaKolinska d.d. in DELAMARIS Kal d.o.o

VAŽNO!

Vsako pošiljko živil živalskega izvora mora spremljati dogovorjeno spričevalo , ki ga najdete na spletni strani (pod KITAJSKA):

http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/mednarodne_zadeve/izvoz/veterinarska_izvozna_spricevala/azija/

Nekaj obstoječe zakonodaje s tega področja je prevedeno v slovenski jezik in je dostopna tukaj.