Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

BREXIT

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske Unije in pravne posledice

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (ZK) je 29. marca 2017 v skladu s členom 50 Pogodbe o Evropski uniji (EU) predložilo uradno obvestilo o nameri izstopa iz EU. Postopek izstopa podrobneje opredeljuje 50. člen Pogodbe o Evropski uniji.

 

S sklepom Evropskega sveta (EU) 2019/476 z dne 11. aprila 2019 je obdobje izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske dodatno podaljšano najkasneje do 31. oktobra 2019 oziroma do dokončanja postopkov ratifikacije, v kolikor bi se zaključili pred tem datumom. Zato bi do izstopa moralo priti prvi dan meseca po zaključku ratifikacije ali 1. novembra 2019, kar koli nastopi prej.

 

Če bo Združeno kraljestvo v obdobju od 23. do 26. maja 2019 še vedno imelo status države članice in če do 22. maja 2019 ne bo ratificiralo Sporazuma o izstopu, bo moralo v skladu s pravom Unije izvesti volitve v Evropski parlament. Če te volitve v Združenem kraljestvu ne bodo izvedene, bi podaljšanje moralo prenehati 31. maja 2019. Takrat bo Združeno kraljestvo postalo tretja država za ostalih 27 držav članic EU.

 

Izstop ZK iz EU bo imel pravne posledice na izvajanje evropske zakonodaje na vseh področjih, saj bo za UK prenehala veljati vsa primarna in sekundarna zakonodaja EU, razen če se z ratificiranim sporazumom o izstopu določi drug datum ali drugačen dogovor. Priprave na izstop pa ne zadevajo samo organov EU in nacionalnih organov, ampak tudi zasebne subjekte. Evropska komisija je zato na svoji spletni strani objavila obvestila o pripravljenosti na izstop ZK iz EU, za vsa področja EU zakonodaje, tudi tista, ki so v pristojnosti Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

 

Na spletni strani Vlade Republike Slovenije so objavljene posodobljene informacije o brexitu.

 

Za primer izstopa ZK brez dogovora je na voljo nekaj informacij z delovnega področja veterine, varne hrane in varstva rastlin za:

 

Spletna stran Sveta Evropske Unije s časovnico 

 

Spletna stran Evropske Komisije:

 

Spletna stran Ministrstva za zunanje zadeve

 

Spletna stran Ministrstva za finance