Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IMETNIK PRAŠIČEV

Imetnik prašičev je pravna ali fizična oseba, ki je odgovorna za živali; četudi le začasno.

Vsi imetniki prašičev, ki redijo več kot enega prašiča hkrati, morajo biti vpisani v evidenco imetnikov rejnih živali. To pomeni, da morajo biti registrirani tudi imetniki, ki redijo prašiče samo občasno za lastno porabo.

 

Dolžnosti in naloge imetnika prašičev

Imetnik prašičev (v nadaljevanju: imetnik) je odgovoren, da so prašiči na njegovem gospodarstvu pravilno in pravočasno označeni ter da so podatki o premikih prašičev točno in pravočasno sporočeni v centralni register prašičev (v nadaljevanju: CRPš). Imetnik je dolžan vodi register prašičev na gospodarstvu, v primeru, da letno ne redi več kot 5 prašičev, lahko vodi podatke na hrbtni strani spremnih listov.

 

Sporočanje podatkov v CRPš

Imetnik lahko živali na svojem gospodarstvu označuje sam kot tudi sam vnaša premike v CRPš preko spletnega portala VOLOS, pri čemer stroškov ni. Dostop do portala VOLOS lahko prejme vsak imetnik, ne glede na število živali. Za navedene storitve lahko imetnik vedno pooblasti izvajalce javne službe (kmetijsko-gozdarski zavod, veterinarsko organizacijo s koncesijo). Cenik storitev najdete tukaj.