Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IMETNIK DROBNICE

Imetnik drobnice je pravna ali fizična oseba, ki je lahko lastnik oziroma se po pooblastilu lastnika ukvarja z rejo, varstvom, klanjem, nakupom in prodajo, prevozom, razstavljanjem ali drugo vrsto rabe drobnice.  

Vsi imetniki drobnice, morajo biti vpisani v Evidenco imetnikov rejnih živali (EIRŽ).

 

Dolžnosti in naloge imetnika drobnice

Imetnik drobnice (v nadaljevanju: imetnik) je odgovoren, da je drobnica na njegovem gospodarstvu pravilno in pravočasno označena, da so podatki o premikih drobnice točno in pravočasno sporočeni v centralni register drobnice (v nadaljevanju: CRD) ter da enkrat letno sporoči stalež drobnice na gospodarstvu. Imetnik je dolžan vodi knjigo Register drobnice na gospodarstvu.

 

Sporočanje podatkov v CRD

Imetnik lahko živali na svojem gospodarstvu označuje sam kot tudi sam vnaša premike v CRD preko spletnega portala VOLOS, pri čemer stroškov ni. Dostop do portala VOLOS lahko prejme vsak imetnik, ne glede na število živali. Za navedene storitve lahko imetnik vedno pooblasti izvajalce javne službe (kmetijsko-gozdarski zavod, veterinarsko organizacijo s koncesijo). Cenik storitev najdete tukaj.