Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA

Fitofarmacevtska sredstva spadajo med pesticide za namen uporabe v kmetijstvu.

 

Pesticidi so snovi ali mešanice snovi, namenjene za preprečevanje, uničevanje ali nadzorovanje katerihkoli škodljivih organizmov, vključno s prenašalci  bolezni ljudi ali živali, neželenih vrst rastin ali živali, ki povzročajo škodo ali na kateri drug način ovirajo proizvodnjo, obdelavo, shranjevanje, transport ali prodajo hrane, kmetijskih pridelkov, lesa in lesnih izdelkov ali krme; snovi, ki se jih lahko da živalim za nadzor zajedavcev na ali v njihovih telesih; snovi za uravnavanje rasti rastlin, za odstranjevanje zelenih delov, redčenje sadja ali preprečevanje prezgodnjega odpadanja plodov z dreves; ter snovi, s katerimi se zaščiti žita pred propadanjem med skladiščenjem in transportom.

 

V upravnem delovnem področju Evropske Unije se pesticidi delijo na:

- fitofarmacevtska sredstva in

- biocide.

 

Fitofarmacevtska sredstva so pripravki, ki se v kmetijstvu uporabljajo za varstvo rastlin in pridelkov pred povzročitelji bolezni in pred plevelom. Za področje fitofarmacevtskih sredstev je v Republiki Sloveniji pristojna Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Sektor za fitofarmacevtska sredstva.

 

Biocidi so pripravki, ki se uporabljajo izven kmetijstva, to je v javni higieni, industriji, domovih in podobno. Za področje biocidov je v Repuliki Sloveniji pristojen Urad za kemikalije, Ministrstvo za zdravje.

  

TRAJNOSTNA RABA PESTICDOV (Sustainable use of pesticides - SUD)

  

 

Hitri dostopi:

 

POGOSTA VPRAŠANJA:

    

POVEZAVE

  

EC HEALTH AND CONSUMERS     EFSA      EUR-Lex    EPPO     OECD     PPDB     EU PESTICIDE DB

  

URSK     NIJZ       KIS     IHPS      KMETIJSKI ZAVODI    FITO-INFO   EPPO PPP DATABASE

 

PRAVNO INFORM SISTEM PIS   E-UPRAVA    GIZ FITOFARMACIJE