Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DOSEŽKI NA PODROČJU DOBROBITI

 

Dobrobit živali je prednostna naloga Evropske unije (EU). V zadnjih 40 letih se je zakonodaja EU o dobrem počutju živali razvila na podlagi trdnih znanstvenih spoznanj, izboljšanja kakovosti življenja živali v skladu s pričakovanji državljanov in zahtevami trga.

 

Za zagotovitev, da se zakonodaja o dobrobiti živali na enoten način uveljavlja po vsej EU, je Evropska komisija od leta 2006 financirala pobude in delavnice za usposabljanje strokovnjakov znotraj in zunaj EU. Kar pomeni tudi, da so živila živalskega izvora, proizvedena v EU, kakovostna, hkrati pa izpolnjujejo pričakovanja potrošnika glede dobrobiti živali.

 

Več kot 2.000 veterinarjev je bilo usposobljenih na področju dobrobiti živali iz programa Evropske komisije.

 

V letu 2012 je začela v EU veljati prepoved reje kokoši nesnic v konvencionalnih kletkah. Zdaj imajo kokoši nesnice več prostora v kletkah, slednje pa so opremljene z gnezdom, gredmi in nastiljem, kar omogoča zadovoljitev vedenjskih potreb kokoši. Na voljo so obsežni viri, ki dokazujejo, da sta se zdravje in dobrobit nesnic znatno izboljšala.

 

Večje spoštovanje vedenjskih potreb prašičev vodi v kakovostnejše prašičje meso, to pa je področje, kjer je EU glavni proizvajalec in izvoznik. Do konca leta 2012 so breje svinje preživljale življenje v individualnih kletkah, kjer vedenjske potrebe zaradi osiromašenega okolja niso bile spoštovane. EU je za izboljšanje dobrobiti svinj sprejela posebno zakonodajo, ki je januarja 2013 ukinila uporabo individualnih namestitev. Svinje se med brejostjo namestijo v skupine. To je ključni element za dobro počutje teh zelo družabnih živali. Zdaj se svinje lahko prosto gibljejo, boksi pa so opremljeni tudi z ustreznim gnezdilnim materialom, ki omogoča srečnejše svinje.