Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KOMERCIALNI PREVOZ

PREVOZ ŽIVALI PRI NIZKIH TEMPERATURAH

 

Prevoz živali v komercialne namene ureja Uredba Sveta 1/2005 o zaščiti živali pri prevozu. Ta Uredba določa, da prevoz živali lahko poteka s cestnimi prevoznimi sredstvi v kolikor je znotraj oddelka, v katerem so živali, zagotovljena temperatura od 5°C do 30°C. Dovoljena so odstopanja +/-5°C.

Tudi v primeru nižjih zunanjih temperatur se lahko v oddelku z živalmi doseže ustrezna temperatura, saj živali same oddajajo toploto. Da bi to lahko dosegli morate poskrbeti, da imajo živali suh prostor, so zavarovane pred vetrom, obenem pa je zagotovljeno zadostno prezračevanje.

Priporočamo, da v zimskem času, pri temperaturah pod 0°C, tudi za kratke vožnje odraslega goveda in prašičev zagotovite zadostno količino stelje na prevoznem sredstvu. Stelja vpija urin ter druge živalske izločke, s čimer je zagotovljen suh prostor za počitek živali.

V primeru napovedi snežnih padavin še dodatno povečajte količino stelje na prevoznem sredstvu, kar je še posebej pomembno pri prevozu prašičev nad 8 ur. Prašičem je treba na dolgih vožnjah zagotoviti konstanten dostop do vode, kar še poveča količino vlage v oddelku z živalmi.  

Natančno spremljajte vremensko napoved na območju skozi katerega poteka prevoz živali. Pripravite ustrezne in izvedljive ukrepe v izrednih razmerah (poledica, snežni zameti, prometne nesreče).

Svetujemo vam, da se v primeru obilnih snežnih padavin ali drugih vremenskih nevšečnosti ter temperatur nižjih od -5°C, ne odpravljatena pot, saj boste znotraj premikajočega se prevoznega sredstva le s težavo zagotovili ustrezno temperaturo in pogoje za prevoz živali.