Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MOJA ŽIVAL, MOJA ODGOVORNOST

 

Zaščita živali je v Sloveniji zagotovljena z zakonodajo, ki je usklajena s sodobnimi evropskimi in svetovnimi standardi za zaščito živali, vendar je temelj zaščite in skrbi za dobrobit živali predvsem odgovorno lastništvo. 

 

Kaj je odgovornost?

 

Beseda odgovornost, v okviru odgovornega lastništva živali, ima dvojni pomen. Prvenstveno pomeni obveznost, nalogo ali predanost skrbi za žival. Lastnik živali je na primer odgovoren za oskrbo živali, kar pomeni, da ji mora nuditi ustrezno oskrbo s hrano in vodo, ustrezen prostor za bivanje, preprečevati mora nastanek bolezni in omogočiti veterinarsko oskrbo, kadar je to potrebno.

 

Beseda pa po drugi strani opisuje tudi odnos med človekom in živaljo, v katerem lastnik odgovarja za dejanja svoje živali. Če na primer pride do neljubega dogodka, kakršen je pasji ugriz, je nosilec odgovornosti za morebitne poškodbe, ki so nastale, ali škodo, ki jo je povzročil pes z napadom, lastnik tega psa.